Gist

Belangrijke voor een goed biergist zijn samengevat , een goed vergistingsvermogen met de voorspelbaarheid van de diepte van de vergisting, de wens voor een vlokkig of stoffig karakter van de gist, de bijdrage aan smaak en aroma, een minimum aan dode cellen, de zuiverheid van het gist (bron, De Praktijkbrouwer, Gilbert Baetslé).

SAM_0786

In 2013 heb ik geoefend met het gebruik van verschillende gisten. De vergisting van een Quadrupel is nooit goed op gang gekomen. Om dit te voorkomen is er op basis van onderstaande drie bronnen een programeerbare magnetische roermotor gemaakt. Behalve een slimme roermotor gebruik ik een Woulfse fles voor het maken van de gisstarter. Ik weet wel dat het veel eenvoudiger kan maar … De roermotor is gebruikt voor het maken van een Rochefort 10 en de vergisting verliep prima. De volgende literatuur is gebruikt om het proces voor het maken van een giststarter te verbeteren:

1) Geprogrammeerde oxygenatie, samenvatting van in de literatuur gevonden oxygenatie programma's (Gilbert Baetslé).

2) De Optimale Giststarter (bron Adrie Otte, februari 2010) website bierbrouwerij Het Witte Paard 

3) White Labs Inc (bron You Tube 2013): Yeast Starters, zie filmpje

© Website www.brouwser.nl