Koken

Volgens het recept wordt tijdens het koken aroma hop, kruiden en eventueel suikers in de vorm van kandij of honing toegevoegd. Er wordt ingekookt tot het gewenste doelvolume (soortelijk gewicht) is bereikt. 

Voorgaande pagina toont hoe de wort na het filtreren en klaren wordt teruggebracht in de kookketel. De maische- en brouwketel fungeert nu als kookketel. Deze is tijdens het vormen van het filterbed gereinigd.

SAM 0341

        Maische- en brouwketel met dampend kokende wort.

Op voorgaande pagina's is uitgelegd dat er stoom wordt gebruikt voor het verwarmen van de maische- en brouwketel. Het gebruik van stoom is technisch gezien niet zo eenvoudig als dat het lijkt. Zo is gebleken dat vooral op het moment van koken de instelling van de PLC erg nauw 'luistert'. Momenteel draai ik tijdens het koken nog zelf aan de knoppen. Het is natuurlijk weer wel een leuke uitdaging om ook het kookproces volledig automatisch via de PLC te sturen om daarmee ook de negatieve invloed van het koken, de hittebelasting of thermale stress op de wort, te kunnen beïnvloeden.

© Website www.brouwser.nl